modderkolk wijchen mailinfo@modderkolk.nl modderkolk wijchen telefoon024 – 648 64 00 Inloggen
Modderkolk techniek wijchen

De WIP publiceert de nieuwe richtlijn Luchtbehandeling

8 januari 2015 -

De Werkgroep Infectie Preventie (WIP) heeft in november 2014 de nieuwe richtlijn Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 gepubliceerd.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van ‘Beheersplan luchtbehandeling voor de operatiekamer’ zijn in het kort:

  • In het ‘Beheersplan luchtbehandeling voor de operatiekamer’ werd het meten van het aantal bacteriën (kolonievormende eenheden) in de lucht aanbevolen. In deze nieuwe richtlijn wordt het meten van kolonievormende eenheden in de lucht van de operatiekamer en opdekruimte voor permanente controle van het functioneren van de luchtbehandeling niet meer aanbevolen.
  • In deze nieuwe richtlijn staan geen expliciete aanbevelingen voor de diverse technische parameters van een UDF of mengend systeem. De Expertgroep heeft deze twee principes als basis genomen voor de richtlijn. Deze richtlijn geeft de minimale prestatie-eisen van beide principes weer die redelijkerwijs met deze principes gerealiseerd kunnen worden.
  • Om de invloed van de winddruk op de gevel op de stromingsrichting van de lucht binnen de operatieafdeling te minimaliseren adviseert de Expertgroep om de operatiekamer als zelfstandige bouwconstructie met een lage mate van luchtdoorlatendheid uit te voeren.
  • In deze richtlijn zijn er voor de operatiekamer geen eisen gesteld aan de drukhiërarchie. De eis die in deze richtlijn gesteld wordt is dat er een aantoonbare luchtstroming op de operatieafdeling moet plaatsvinden van schone naar vuile ruimten.

Testen en classificeren van OK’s en opdekruimten in rust
De WIP-richtlijn Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 is op 6 november 2014 gepubliceerd op de website van de WIP. Deze WIP richtlijn verwijst o.a. naar de VCCN RL-07.
VCCN-Richtlijn 7 beschrijft de methode voor het testen en classificeren van operatiekamers en opdekruimten in rust. De belangrijkste test bepaalt de bescherming die het luchtbehandelingssysteem biedt tegen het indringen van verontreiniging en het afvoeren van verontreinigingen uit het beschermde gebied in een operatiekamer of opdekruimte. Om dat vast te stellen, worden systemen belast met deeltjes van 0,5 µm en groter. De richtlijn geeft stapsgewijs aan hoe de test moet worden uitgevoerd, hoe de resultaten moeten worden verwerkt en hoe de ruimte op basis daarvan wordt geclassificeerd. De richtlijn kan hier besteld worden.

Uiteraard helpen wij u graag verder met de implementatie van deze nieuwe richtlijn. Hebt u een vraag op het gebied  van de nieuwe richtlijn of interesse in onze diensten? Bel 024 6486400 of mail naar info@modderkolk.nl

×