modderkolk wijchen mailinfo@modderkolk.nl modderkolk wijchen telefoon024 – 648 64 00 Inloggen
Modderkolk techniek wijchen

Project op Bonaire: Mobiele operatie-unit biedt uitkomst!

15 juni 2017 -
Project op Bonaire: Mobiele operatie-unit biedt uitkomst!

Vincent, specialist Meet & Regeltechniek bij Modderkolk, vertelt zijn persoonlijke ervaringen over dit project op Bonaire. Een bijzonder project door de afstand van 8.000 km, de bijzondere sub-tropische klimaatomstandigheden en de beperkte beschikbaarheid van klimaatinstallatiekennis en -middelen op het eiland.

Op 10-februari -2015 ben ik voor twee weken naar Bonaire geweest om daar een mobiele operatie-unit van Vanguard Healthcare Solutions te plaatsen, valideren en in bedrijf te stellen. Modderkolk verzorgt de technische ondersteuning en validatie voor Vanguard Healthcare Solutions in Europa. Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland, waardoor Vanguard Healthcare Solutions ook voor dit project bij Modderkolk aanklopte.

Op de dag van vertrek was het ijskoud in Nederland (-10°C), terwijl de temperatuur op Bonaire ruim boven de 30°C uitkwam. In deze temperatuurverschillen lag dan ook de uitdaging voor Modderkolk. In de OK moet de temperatuur op 19°C gehouden worden en de luchtvochtigheid op 55%RV. Omdat het altijd heel erg warm en vochtig is op Bonaire, heeft Modderkolk  hier een extra luchtvoorbehandelingsunit voor geplaatst en in bedrijf genomen. Met deze unit kon de temperatuur en luchtvochtigheid naar beneden gebracht worden.

Ik heb zelf dit  project van begin tot eind mogen begeleiden. De unit klaarmaken voor vertrek in Rotterdam, lossen bij de haven op Bonaire en dan de reis met de unit dwars door het centrum van de kleine hoofdstad, via heel veel kleine staatjes, naar het ziekenhuis.

Met de zweetparels op mijn hoofd hebben we  zo snel mogelijk de unit uitgeklapt en in bedrijf gesteld, zodat er zo snel mogelijk geopereerd kon gaan worden onder de juiste omstandigheden. Het ziekenhuis en de operatiekamers op Bonaire waren verouderd en aan vervanging toe. Modderkolk zorgde bij het opstellen van de mobiele OK voor het inbedrijfstellen van de voorbehandelingsunit voor het klimaat in de operatiekamer, het elektrisch aansluiten van de Vanguard-unit en het inbedrijfstellen en testen van het watersysteem, de medische gassen, de brandmeldinstallatie en de UPS-noodstroomvoorziening . Tot slot verzorgde Modderkolk ook de luchtvalidatie in de operatiekamer.

Persoonlijk vond ik het erg leuk dat ik gevraagd ben voor dit project. Buiten het mooie werk, was het eiland ook prachtig. Na het werk ging ik regelmatig snorkelen tussen de schildpadden, wat was dat gaaf en verkoelend! Ook voor de lokale bevolking was het een hele happening, iedereen wilde weten wat er bij het ziekenhuis gebeurde en al snel was er een aflevering op de lokale TV.

De mobiele unit heeft voor het ziekenhuis veel extra’s gebracht. Zo werden er ingrepen, die normaal op een ander eiland plaats vonden, nu in de unit uitgevoerd. De eerste ingreep was de geboorte van een kind en daar doe je het toch allemaal voor!

 

×