modderkolk wijchen mailinfo@modderkolk.nl modderkolk wijchen telefoon024 – 648 64 00 Inloggen
Modderkolk techniek wijchen

New Engineer Umarin – “Ik wil me niet limiteren in de technologie”

21 augustus 2017 -
New Engineer Umarin – “Ik wil me niet limiteren in de technologie”

Afgelopen jaar heeft Modderkolk zich aangesloten bij New Engineers, een programma dat jonge engineers de kans biedt om zichzelf binnen een bedrijf niet alleen op inhoudelijk gebied te ontwikkelen, maar ook op persoonlijk gebied. Umarin is de eerste New Engineer die in dienst kwam bij Modderkolk. Zij vertelt in dit artikel meer over haar ervaring bij New Engineers en bij Modderkolk.

Umarin: “Tijdens mijn afstuderen heeft iemand mij aangeraden aan de organisatoren van New Engineers. Wie mij heeft aangeraden weet ik nog steeds niet, maar het resultaat van deze tip is dat ik door de organisatoren werd benaderd om naar een informatieavond te komen. In eerste instantie was ik wat sceptisch, maar de informatieavond wekte genoeg interesse om te solliciteren.  Uiteindelijk mocht ik gaan speeddaten met verschillende bedrijven, waaronder Modderkolk.”

Modderkolk sprong er voor haar uit, vanwege de interessante opdracht en sfeer binnen de organisatie. Daarnaast wordt er gewerkt met technologieën die ze nog niet ervaren heeft. “Ik ben een Embedded Software Engineer, waardoor ik bijvoorbeeld nooit eerder gewerkt had met PLC’s. Dit zou ik echter wel moeten kunnen. Ik wil me zeker niet limiteren in de technologie, vandaar dat ik met veel plezier de uitdaging aanging om bij Modderkolk te werken. Wat me ook erg aansprak waren de opdrachten binnen de industrie. Grote installaties of ruimtes vol met installaties vind ik reuze interessant.”

Het hoofdproject

Alle New Engineers studenten hebben vanuit het programma één hoofdproject. Daarnaast worden er ook projecten voor het bedrijf uitgevoerd. Het hoofdproject van Umarin was gericht op het standaardiseren van een luchtbehandelingsunit waarmee het klimaat op operatiekamers wordt geregeld. Dit project bleek echter complexer dan gedacht en daardoor ook te groot voor het New Engineers programma. Vandaar dat gedurende het jaar de keuze is gemaakt om alleen te richten op het monitoringssysteem, een onderdeel van het gehele project. “Voor het monitoringssysteem heb ik een groot deel van de pre-engineering gedaan en de interfaces ontworpen. Ik werkte bij dit project samen met een externe software engineer. Ik richtte me voornamelijk op de voorbereidende fases, terwijl hij de software programmeerde op basis van de specificaties die ik hem had voorgelegd. Het was een zeer leerzame ervaring, waarbij communicatie tussen de diverse partijen een grote rol speelden.”

Naast haar hoofdproject voerde Umarin ook een project uit dat gericht was op besturingstechniek. Bij dit project moest een installatie gerealiseerd worden die de virussen in het vervuilde douchewater zou doden, zodat het water vervolgens zonder problemen afgevoerd kon worden via het riool. “Ik vond dit een super interessant project, omdat ik het project van het begin tot het eind mocht uitvoeren. Daarbij heb ik voorafgaand aan dit project een SIEMENS programmeringscursus gevolgd. Dit vind ik ook het fijne aan werken bij Modderkolk, het bedrijf stimuleert je en ondersteunt je als je op een bepaald gebied jezelf verder wilt ontwikkelen.”

De toekomst

Het New Engineer Programma loopt nog steeds voor Umarin. Op dit moment is ze bezig met haar examenopdracht. Gedurende het gehele jaar heeft ze begeleiding gehad vanuit Modderkolk en het New Engineers programma. Het laatste hield in dat ze maandelijks een lesweek had. De locatie van de lessen was elke keer anders, net als de thema’s die behandeld werden. “Het New Engineer programma heeft voor een deel een bijdrage geleverd aan mijn kennis, maar vooral ook aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik werd constant uitgedaagd om uit mijn comfortzone te stappen. “

Zodra de examenopdrachten met een voldoende afgerond worden, loopt het New Engineer programma af voor Umarin. Ondanks dat, blijft ze met veel plezier werken bij Modderkolk. “Ik vind het fijn dat Modderkolk positief staat tegenover vrouwen in de techniek. Op de werkvloer merk ik dat iedereen mij gewoon als collega ziet en geen bijzondere behandeling geeft. Dat vind ik heel fijn.” Het doel waar Umarin op dit moment naar streeft is om software specialist te worden en dit mogelijk ooit te combineren met een aantal managementtaken. “Dat lijkt me onwijs leuk en zeker een uitdaging die ik graag aan ga!”

×