modderkolk wijchen mailinfo@modderkolk.nl modderkolk wijchen telefoon024 – 648 64 00 Inloggen
Modderkolk techniek wijchen

Stappenplan: Het dichten van een lek bij een industriële installatie!

6 november 2017 -
Stappenplan: Het dichten van een lek bij een industriële installatie!

Industriële installaties worden gebouwd met het oog op een lange levensduur. Ondanks deze intentie, gaat er soms een onderdeel kapot of ontstaat er een lek. De grote vraag is, wat kan er gedaan worden als er een lekkage ontstaan is? Modderkolk kreeg laatst de opdracht om een lek bij een stoomvormer te dichten. Hieronder de stappen die door ons zijn genomen.

De situatie

De stoomvormer was een paar maanden eerder gaan lekken. Deze installatie bevochtigt de luchtbehandelingskasten en is daardoor een belangrijke installatie voor de opdrachtgever. Om deze reden werd er gekozen voor snelle oplossing in de vorm van een enclosure. Dit is een roestvrijstalen bak die je over het lek bevestigd, waardoor het lek gedicht is.  Het lek scheurde echter na het bevestigen van de enclosure verder uit, waardoor er opnieuw een lek ontstond. Modderkolk werd vervolgens gevraagd om mee te denken voor een  andere, langdurige oplossing.

Stap 1:

Allereerst is de lekkage goed bekeken. Er is gemeten hoe groot de scheur was en tot waar deze doorliep. Om het gehele lek goed te kunnen beoordelen is ook de enclosure verwijderd. Naar aanleiding hiervan is geconcludeerd dat het lek dichtgelast moest worden.

Stap 2:

 Het lek zat aan de onderkant van de installatie. Normaal ligt de lasser op zijn rug om een dergelijk lek te lassen. Bij deze installatie zat het lek echter te hoog boven de grond om liggend vanaf de grond te dichten. Vandaar dat onze monteurs een speciaal plateau ontworpen hebben, waarmee de lasser liggend omhoog gekrikt kon worden door een collega. Dit plateau is onder andere voorzien van een hoofdsteun voor de lasser en is geheel brandveilig gemaakt. Super creatief en heel handig dus!

Stap 3:

Het lek kan gedicht worden. Liggend vanaf het zelfgemaakte plateau is er een plaat op het grootste lek gelast. Ook de zijkanten en mogelijk doorlopende scheuren zijn geheel dichtgelast.

Stap 4:

Na afloop van het lassen, is er een controle uitgevoerd. Met behulp van Flawfinder kit is er gecontroleerd of de installatie nog ergens lekte. Dit bleek niet het geval, waardoor de installatie weer in gebruik is gesteld.

Door de creatieve oplossing van onze collega’s, is de lekkage in een korte tijd verholpen. Dit heeft onze opdrachtgever veel tijd en geld bespaard!

Heeft u ook problemen met uw installaties? Of wilt u problemen voorkomen door goed onderhoud? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op over wat wij ook voor u kunnen betekenen!

Stappenplan lekkage dichten Industriële installatie Modderkolk

×