modderkolk wijchen mailinfo@modderkolk.nl modderkolk wijchen telefoon024 – 648 64 00 Inloggen
Modderkolk techniek wijchen

Modderkolk zorgt voor stromend water in de kasteelgracht

2 april 2015 -
Modderkolk zorgt voor stromend water in de kasteelgracht

Op 23 maart 2015 is in de kasteeltuin van kasteel Wijchen het circulatiegemaal opgeleverd ten behoeve van de kasteelgracht. Modderkolk heeft in samenwerking met de gemeente Wijchen, Wareco Ingenieurs en grond-, weg- en waterbouwbedrijf Willems Winssen stroming gebracht in het stilstaande water.

Via een gestuurde boring zijn er twee persleidingen aangebracht onder de kasteeltuin. Op deze manier kon worden voorkomen dat de tuin open gegraven moest worden en er schade zou kunnen ontstaan aan de monumentale bomen. Via deze twee persleidingen wordt er water in de kasteelgracht rondgepompt. Het water in de gracht was hiervoor zogenaamd ‘stilstaand’ water. In stilstaand water is er veel algengroei in de warme periodes. De gracht was vervuild door vogel- en vissenpoep, bladeren en afval. Door stroming te brengen in het stilstaande water, verbetert de waterkwaliteit en vervuilt het dus minder.

Een stukje historie
Het huidige kasteel dateert uit de 16e eeuw. Emilia van Nassau, een dochter van prins Willem van Oranje, betrok met haar man Don Emanuel van Portugal, het kasteel Wijchen. Zij kochten het kasteel van de toenmalige eigenaresse Geertruid van Dalem. Het echtpaar zorgde voor de afbouw van het kasteel. De muurankers van het kasteel vertonen een dubbele letter E, die een herinnering aan Emilia en Emanuel betekenen.

De toekomst ziet er positief uit voor het kasteel. Grondig gerestaureerd in de jaren negentig, biedt het kasteel sinds 1996 onderdak aan Museum Kasteel Wijchen en de raadzaal en trouwzaal van de gemeente Wijchen. Het museum is gevestigd op de bovenste verdieping van het kasteel, en maakt ook gebruik van een deel van de kasteeltuin. Het museum bevat collecties archeologie en hedendaagse kunst, met vaste en wisselende tentoonstellingen alsook een regionale geschiedenis expositie over de vijf kastelen op Wijchens’ grondgebied. In de kasteeltuin ligt museumtuin ‘de Tuun’ met historische landbouwgewassen en kruiden.

×