modderkolk wijchen mailinfo@modderkolk.nl modderkolk wijchen telefoon024 – 648 64 00 Inloggen
Modderkolk techniek wijchen

Renovatie en verplaatsing rioolgemaal

Renovatie en verplaatsing rioolgemaal

“Een modern gemaal met de laatste snufjes”

Vlakbij een spoorwegovergang in Wijchen moest een groot pompgemaal worden vervangen. De gemeente vroeg Modderkolk mee te denken over de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installatie en werkzaamheden.

Behalve voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige engineering, was Modderkolk ook verantwoordelijk voor de dimensionering van de inwendige afmetingen van de betonput. Na de engineeringsfase volgde de opdracht om het installatietechnische deel te realiseren. In overleg met de gemeente Wijchen is ervoor gekozen om de pompput óm de installatie heen te ontwerpen, in plaats van andersom. Door dit te doen is de pompinstallatie leidend geworden en hoefden er geen concessies te worden gedaan aan de werking van de installatie. Inpassen in een gegeven situatie heeft vaak wel concessies tot gevolg; denk bijvoorbeeld aan de minimaal benodigde rechte lengte ten behoeve van debietmetingen in de leiding. Door de installatie in 3D te ontwerpen, kon exact de locatie van de sparingen worden bepaald, waardoor deze op exact de juiste locatie konden worden ingestort in de prefab betonput.

Renovatie en verplaatsing rioolgemaalHoge moeilijkheidsgraad
Ben Winnemuller, rioolbeheerder van de gemeente Wijchen, legt uit dat de grootste uitdaging van het project in de voorbereiding zat. “Het gemaal bleek precies boven een ondergrondse watergang te zijn geprojecteerd. De combinatie van de hoeveelheid grondwater en de ligging aan een spoorlijn zorgde voor een hoge moeilijkheidsgraad. Het heeft even geduurd voordat we alle vergunningen rond hadden, zoals die van ProRail. Om aan te tonen dat de werkzaamheden geen impact op het spoor zouden hebben, hebben we bijvoorbeeld een meetsysteem op het spoor aangebracht. Zo konden we de situatie continu goed monitoren.”

Snelle installatie, weer jaren vooruit
Toen alle voorbereidingen eenmaal getroffen waren, en alle benodigde vergunningen in orde, ging het snel, aldus Winnemuller. “Binnen een week tijd zat alles erin. Met het nieuwe gemaal kunnen we het achterliggende gebied veel beter leegpompen. Hierdoor  blijft er geen afzetting achter in het stelsel. Het oude gemaal was echt aan renovatie toe. De wanden waren slecht, de put was niet diep genoeg, de pompen waren versleten. Nu hebben we een modern gemaal met de laatste snufjes, waarmee we weer jaren vooruit kunnen.”

×