modderkolk wijchen mailinfo@modderkolk.nl modderkolk wijchen telefoon024 – 648 64 00 Inloggen
Modderkolk techniek wijchen

Renovatie rioolgemaal Vredenburg

Renovatie rioolgemaal Vredenburg

“Zo’n 3D-meting verdient zich terug“

Rioolgemaal Vredenburg is een van de twee eindgemalen die het afvalwater in Arnhem-Zuid inzamelen en doorpompen naar de zuiveringsinstallatie. De werktuigbouwkundige installatie van dit droog opgestelde gemaal onderging in 2015 een grote renovatie.

Aanleiding was de geplande vervanging van de drie pompen in het gemaal. Eentje was er al defect en de andere twee begonnen ook slijtageverschijnselen te vertonen. Het oude model pomp bleek echter niet meer leverbaar, waardoor er nieuwe aansluitingen moesten komen. Daarop besloot de gemeente Arnhem ook het complete leidingwerk, dat nog uit de jaren zeventig van de vorige eeuw stamde, te vervangen.

modderkolk-vredenburgEfficiënte manier van werken
Een van de bijzonderheden aan het project is dat de bestaande muurdoorvoeren behouden zijn gebleven. Hiertoe maakte Modderkolk eerst een 3D-scan van het hele gemaal. Dat werkte erg verhelderend tijdens bouwvergaderingen, vertelt toezichthouder Marco Lambooij van de gemeente Arnhem: “Als opdrachtgever heb je vooraf duidelijk in beeld hoe het eruit komt te zien. Waar je nog ruimte hebt, waar je nog leidingen anders kunt laten lopen. Een efficiënte manier van werken. Zo’n 3D-meting verdient zichzelf als het ware terug, doordat je precies weet welk materiaal je moet inkopen, en later niet nog allerlei aanpassingen hoeft te doen. Ook kun je alle leidingen mooi recht aanleggen.”

Soepel verlopen
Ook qua planning is het project voorspoedig verlopen. In juni startte Modderkolk met de engineering, waardoor een groot deel van de levertijd van de materialen mooi in de zomervakantie viel. “Dat liep allemaal heel soepel”, herinnert Lambooij zich. “Half oktober zijn we begonnen met de uitvoering en een maand later was alles opgeleverd. Ze hebben wel een paar keer wat langer moeten doorwerken, omdat het gemaal gewoon moest blijven functioneren. Maar Modderkolk heeft alles naar tevredenheid afgerond en de overlast tot een minimum beperkt. We hebben geen enkele klacht uit de omgeving gehad en als het goed is kunnen we er nu weer jaren tegenaan.”

Klik op hier voor een timelapse van de renovatie

×