Stuw watermanagement Modderkolk elektrotechniek publieke sector
Modderkolk industrie Nooteboom elektromonteur elektrotechniek
industrie Modderkolk elektromonteur elektrotechniek Nooteboom

Renovatie gemaal Driepoorten

De gemeente Arnhem heeft de firma Modderkolk opdracht gegeven om de besturingskast van het rioolgemaal Driepoorten te vervangen. Het grootste rioolgemaal van de gemeente Arnhem zorgt ervoor dat het afvalwater uit de wijken Geitenkamp, Monikkenhuizen, Angerenstein, Paasberg, Plattenburg, Presikhaaf, Honigkamp en industrieterrein ’t Broek naar de rioolwaterzuivering Nieuwegraaf in Duiven wordt gepompt. We vertellen je graag meer over dit uitdagende project.

Onze opdrachtgever heeft niet alle specifieke kennis in huis om alle projectfasen in eigen beheer uit te voeren. Voor de aanbesteding van dit project is daarom gekozen voor het samenstellen van een bouwteam. Modderkolk is op de hoogte van de nieuwste technieken en heeft de juist kennis en expertise om als aannemer deel te nemen in dit bouwteam. In het bouwteam is als eerste het project ontleed, waarbij de volgende opdracht naar voren is gekomen: het vervangen van de besturing met hergebruik van twee bestaande motorgroepen. Daarnaast heeft Modderkolk energiezuinige verlichting aangebracht en de noodverlichting vervangen.

Vervolgens is deze opdracht vastgelegd in een technisch ontwerp, met de bijbehorende begroting en het conceptschema. Daarna besluit een opdrachtgever om wel of niet akkoord te gaan met dit technisch ontwerp. Bij een bouwteam is het vrij aannemelijk dat de opdrachtgever akkoord gaat, omdat veel zaken vooraf al zijn besproken en afgestemd.

Vervolgens gaan onze engineers aan het werk. De tekening voor de besturingskast wordt gemaakt en met de klant besproken. Als alle tekeningen zijn doorgenomen en men akkoord is worden de onderdelen besteld en kan begonnen worden met de paneelbouw. Om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen gaat de paneelbouwer pas aan de slag als alle onderdelen binnen zijn.

De oude besturingskast

Afhankelijk van de grootte van de besturingskast varieert de bouwtijd. De besturingskast voor gemaal Driepoorten is in 8 weken tijd geassembleerd in onze eigen paneelbouw in Wijchen. Wanneer de besturingskast gereed is wordt deze in onze werkplaats functioneel getest. Na het controleren van alle I/O en de telemetrische verbinding met de beheerpost is deze gereed voor de veldinstallatie.

In dit geval was dit een interessante klus: Het gemaal Driepoorten moest tijdens bedrijf worden omgebouwd en dus het eind van de dag weer operationeel zijn om het afvalwater goed af te kunnen voeren. Door een ploeg van ervaren monteurs is in één dag tijd de installatie uitgeschakeld, de oude besturingskast verwijderd en de nieuwe besturingskast geplaatst.