Stuw watermanagement Modderkolk elektrotechniek publieke sector
Modderkolk industrie Nooteboom elektromonteur elektrotechniek
industrie Modderkolk elektromonteur elektrotechniek Nooteboom

Aanleg warmtenet Hengelo ~ Alliander

“Je hoeft maar te bellen en ze stappen in de auto om het op te pakken”

In het kader van een duurzamere energievoorziening wordt op steeds meer plaatsen in Nederland gekeken naar alternatieven voor gas. Zo ook in Hengelo, waar Alliander in 2017 een warmtenet aanlegde.

 Daar komt overigens behoorlijk wat elektrotechniek bij kijken. Van de laagspanningsverdelers en frequentieomvormers bij de klantaansluitingen tot alle regelkleppen en meters in het leidingnetwerk. De aanleg, engineering en inbedrijfstelling van het elektro-, instrumentatie- en besturingsdeel werden na een aanbesteding gegund aan Modderkolk.

Dubbele benutting van warmte

“Er wordt veel gesproken over dubbele benutting van warmte, maar dit is een van de eerste netten in Nederland waarbij dit ook daadwerkelijk gebeurt”, vertelt Harm Medendorp,  technisch projectmanager van Liandon, een onderdeel van Alliander. “Koelwater van 40 graden, dat bij AkzoNobel vandaan komt, wordt eerst gebruikt voor de vloerverwarming op industriële locaties. Daarnaast wordt het met warmtepompen verder opgewarmd tot zo’n 70 graden, voor levering aan huishoudens. Dat gebeurt op basis van een groeiscenario. We hebben nu één warmtepomp op één locatie. En dit jaar starten we op een andere plek met de bouw van nog twee warmtepompen. Ook daar bouwt Modderkolk weer met ons mee.”

Relatie op de lange termijn

Medendorp zegt de samenwerking als zeer prettig te ervaren: “Aan alles merk je dat ze de relatie voor de lange termijn zoeken. Ze zijn transparant en blijven goed communiceren, ook als dingen even niet lopen zoals het zou moeten. Zien ze dat er ergens een bottleneck ontstaat, dan wachten ze niet af maar pakken ze de telefoon om het op te lossen. En als je zelf iets hebt, dan hoef je ook maar te bellen en ze stappen meteen in de auto om het op te pakken. Wanneer je een aannemer inschakelt, dan heb je er vaak een zorg bij. Wanneer je Modderkolk inschakelt, dan word je juist ontzorgd.”