Stuw watermanagement Modderkolk elektrotechniek publieke sector
Modderkolk industrie Nooteboom elektromonteur elektrotechniek
industrie Modderkolk elektromonteur elektrotechniek Nooteboom

Vervanging besturingskasten rioolgemalen

“Absoluut profijt gehad van de goede voorbereiding”

In de installatietechniek heb je regelmatig te maken met bijzondere omstandigheden die een project extra uitdagend maken. De renovatie van het rioolgemaal Casa Nova, in opdracht van de gemeente Arnhem, is een voorbeeld van zo’n bijzonder project.

De vervanging van de besturingskast in dit gemaal, in oktober 2018, was onderdeel van een grotere opdracht, waarbij de installaties van vier Arnhemse rioolgemalen volledig zijn gerenoveerd.

Weinig ruimte, korte downtime

Marco Lambooij, toezichthouder bij de gemeente Arnhem, legt uit welke uitdagingen er bij het project allemaal speelden: “Op de eerste plaats de zware aansluiting van 160 ampère. Maar belangrijker nog: dit gemaal mag maar kort buiten bedrijf blijven. Normaal gesproken heb je meer dan tien uur, maar hier konden we de boel echt maar drie à vier uur uitzetten. Bovendien moest alles gebeuren in een beperkte ruimte. En dan waren er ook nog de frequentieomvormers. Die zaten eerst buiten de kast en nu in de kast. Dan heb je het over flinke kabels die omgelegd moeten worden.”

Kwestie van een goede voorbereiding

Lambooij kijkt tevreden terug op de manier waarop Modderkolk met deze uitdagingen omging: “Het is vooral een kwestie van een goede voorbereiding. Over alles hebben we goed nagedacht van tevoren en daar hebben we absoluut profijt van gehad. Zo kwam Modderkolk met het idee om de kast, die behoorlijk lang is, er in delen in te zetten. Ook hebben we de nieuwe besturing eerst tijdelijk aangesloten op één van de twee pompen en daarna de rest aangesloten. Op de dag zelf was het natuurlijk wel spannend, want als je eenmaal begint, dan moet je ook door. Maar uiteindelijk is het allemaal heel soepeltjes verlopen.”

Gemeente Arnhem - Rioolgemaal Casa Nova gerenoveerd - Modderkolk