Stuw watermanagement Modderkolk elektrotechniek publieke sector
Modderkolk industrie Nooteboom elektromonteur elektrotechniek
industrie Modderkolk elektromonteur elektrotechniek Nooteboom

1.944 zonnepanelen geplaatst bij Banken Champignons in Wijchen

Banken Champignons is al jaren een vooruitstrevende speler op de Nederlandse foodmarkt. Het familiebedrijf kiest voor duurzame, eerlijke productie van natuurlijke en gezonde paddenstoelen. In 2016 besloot het bedrijf ook een toekomstgerichte keuze te maken op het gebied van energie. Het project ‘duurzame’ energie werd opgestart en na een aanbesteding gegund aan de combinatie Modderkolk/Holland gaat duurzaam. Voor dit project zijn er 1.944 zonnepanelen geplaatst bij het hoofdkantoor van Banken Champignons in Wijchen.

Duurzame keuzes maken zit in de genen van Banken Champignons. Ook tijdens het project ‘duurzame’ energie wordt dit duidelijk. Wille Vos (van Holland Gaat Duurzaam) vertelt: “Banken Champignons heeft bewust gekozen voor én geïnvesteerd in duurzame energie. Niet alleen zijn de panelen en installatie geplaatst, voor de aanleg is ook de dakconstructie verstevigd. Constructief, maar ook technisch, is er dus het nodig gebeurd. Het tekent de wens van Banken om écht duurzamer te worden. Als één van de lokale grootverbruikers pakken zij het voortouw en laten zien dat zij écht durven te kiezen voor duurzame oplossingen.”

Opbrengst

In totaal verwacht Banken dat de 1.944 zonnepanelen 500.000 Wp per jaar op gaan leveren. Hiermee voorzien de zonnepanelen in een-derde van de totale energiebehoefte van het bedrijf. De verwachte opbrengst is onder andere zo hoog door het enorme energiebehoud. Het pand van Banken bestaat voor een groot gedeelte uit gekoelde ruimten. Zonne-energie is juist in een dergelijke situatie ideaal. In de zomer moet de koelcel het hardst werken en juist in deze periode is ook de opbrengst van de zonnepanelen optimaal. Mede hierdoor zijn we in geslaagd om bij Banken 90% van de zonne-energie in het pand te houden. Bij een woning is dat normaliter 50%.

In cijfers

Modderkolk heeft het project samen met Holland Gaat Duurzaam opgepakt. Holland Gaat Duurzaam was verantwoordelijk voor de zonnepanelen, omvormers en DC bekabeling. Modderkolk pakte het aanleggen van de voedingen van de omvormers op en zorgde voor een nieuwe verdeler inclusief AC bekabeling. In het totaal zijn er 17 omvormers geïnstalleerd om alle opgewekte energie in juiste banen te leiden. Daarnaast zijn er 102 lussen en 15.000 meter kabel gebruikt bij het gehele project.

Lokaal

Door de kennis van zonne-energie van Holland Gaat Duurzaam te bundelen met onze (elektro)technische kennis zijn we er in geslaagd om dit grote project lokaal op te pakken en uit te voeren. Iets waar Wijchen en wij zelf erg trots op zijn!

Banken zonnepanelen project Modderkolk Banken zonnepanelen project Modderkolk Banken zonnepanelen project Modderkolk Banken zonnepanelen project Modderkolk