Al ruim zes jaar is sprake van een vruchtbare samenwerking tussen het KW1C en de firma Modderkolk uit Wijchen, waar een (kleinschalige) bedrijfsschool is gevestigd voor BBL-studenten van de monteursopleiding elektrotechniek op meerdere niveaus. Ter plekke kunnen studenten zich al een poos ‘uitleven’ op een door Modderkolk gerealiseerde hightech besturingskast met gesimuleerde storingen. Sinds een paar dagen staat er op het KW1C een identiek exemplaar, geschonken door dezelfde firma.
Met onverhulde blijdschap namen René van Uden, directeur van de Middelbare Techniek School(MTS), en Jacques Doomernik, senior adviseur business education, maandagmiddag de besturingskast in ontvangst. Dat gebeurde in aanwezigheid van Jan Simons en Harmen Kooij, twee vertegenwoordigers van het Gelderse bedrijf dat actief is op het gebied van de industriële elektrotechniek en technische dienstverlening. De een (die inmiddels is gepensioneerd) heeft de speciaal voor het onderwijs bestemde kast ontwikkeld, de ander heeft ‘m gebouwd. Hun collega Guus Derks heeft de programmering voor z’n rekening genomen.
Uitzonderingspositie
“We zijn nu waarschijnlijk de enige mbo-school in Nederland die over een dergelijke geavanceerde kast beschikt. Een uitzonderingspositie waar we trots op zijn. Onze studenten varen er wel bij, want dit biedt hen een extra gelegenheid om praktische vaardigheden te oefenen”, benadrukte Van Uden. Het verhaal is bovenal van toepassing op de opleidingen ‘Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen’ op niveau 3 en ‘Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie’ op niveau 4. Thomas van Doremalen, onder andere als docent elektrotechniek (op niveau 4) op de bedrijfsschool werkzaam namens het KW1C, reageerde eveneens verheugd: “In meerdere opzichten een enorme aanwinst voor het College. Bovendien gaat deze toekomstbestendige besturingskast jaren mee. Tja, de PLC(programmable logic controller) zal na verloop van tijd een keer vervangen moeten worden. Maar dat zien we dan wel weer.”
Multifunctioneel
De besturingskast, die niet alleen verrijdbaar is maar ook nog eens makkelijk door de gemiddelde deur kan, is multifunctioneel. Simons: “Allereerst wordt aan studenten de mogelijkheid geboden op zoek te gaan naar gesimuleerde storingen, waarbij een heldere uitleg uiteraard óók van belang is. In totaal gaat het om 24 verschillende storingen die allen in de praktijk kunnen voorkomen. Daarnaast is er een programmeeroptie en kan er z’n best geoefend worden met zowel het instellen van de FO(frequentieomvormer) als de softstarter.” De besturingskast, die onder meer voorzien is van zeven aparte schakelingen, is in feite te beschouwen als de nieuwste versie van twee eerder door Simons ontwikkelde modellen. Het eerste ontwerp, dat minder mogelijkheden bood, dateert van zo’n vijftien jaar geleden. Het tweede ontwerp stamt uit 2012, het jaar van de oprichting van de bedrijfsschool.
Geen leedvermaak
Evenals Simons is Kooij tevreden met het eindresultaat. “Het bouwen van de kast was een karwei dat met de nodige precisie moest gebeuren. Immers elk minuscuul onderdeel behoort onlosmakelijk deel uit te maken van het geheel. En ja, een leek zal er wellicht raar van opkijken als ik zeg dat al gauw een halve kilometer draad, met een gevarieerde dikte van een halve tot zes millimeter, in dit product zit verwerkt”, verduidelijkte Kooij die overigens in het verleden aan het KW1C een overeenkomstige studie op niveau 4 met succes afrondde. “Vanuit mijn huidige functie is het soms best grappig om te zien hoe anderen stoeien met de vrij pittige materie. Nee, nee, dit is beslist geen vorm van leedvermaak…”
Tekst: Chris Korsten